FRA VALG TIL VURDERING
Et netværksprojekt i udvikling af IT-skolestrategi

Haderslev Katedralskole
Haderslev Katedralskole har haft Digital Dannelse som indsatsområde i 3 år og processen har gennem disse tre år flyttet sig fra at have fokus på indkøb over i praktisk anvendelse af digitale medier i undervisningen til en målrettet formulering og implementering af en it-skolestrategi med en kompetence- og progressionsplan indenfor digitale færdigheder og kompetencer.
Største succes: Haderslev Katedralskole er en "Google"-skole og trods en vanskelig opstart med et system, som ikke altid var lige pålideligt og voldte en del vanskeligheder, så er systemet i dag en integreret del af langt over halvdelen af lærernes praksis. Ligeledes bruger langt de fleste elever systemet - primært fællesdokumenter og websites.
Udfordringer: It skaber hele tiden forandringer og bedst som man tror, at man er "med", så er man "sat af". Det udfordrer lærerne og skaber af og til en modstand og en metaltræthed overfor nye tiltag. Det har været svært at ændre holdningen til it og det har ligeledes været svært at finde en fælles tilgang omkring klassens digitale kultur i de enkelte lærerteam.
www.haderslev-katedralskole.dk

Frederiksværk Gymnasium og HF
Fokus på IT: FVGH har ikke haft mulighed for at være med på forreste bølge når det kommer til IT-dannelsen, grundet vores største udfordring: de økonomiske begrænsninger. Desuden består skolens personale af en stor gruppe af undervisere, der ikke er digitalt indfødte - de vil gerne, men er ikke tilstrækkeligt digitalt dannede.
Største udfordringer og succes´er: Skolen er økonomisk presset - ikke kun pga. de udstukne besparelser, men også fordi vi blev ramt af stormen Bodil, som havde store konsekvenser for skolens bygninger. Den afgjort største succes er, at jeg er kommet med i netværket ‘fra valg fra vurdering’. Her har jeg kunnet sparre, netværke og blive inspireret af de 6 andre skoler og derfor faktisk igangsætte en proces uden de store økonomiske ressourcer til rådighed.
www.fvgh.dk

Odder Gymnasium
Fokus på It: Et af de helt centrale udviklingsområder på Odder Gymnasium er anvendelse af IKT i undervisningen som et redskab til at udvikle og forbedre det pædagogiske undervisningsrum. Dertil kommer at digital dannelse bliver et nøglebegreb for vores elever – kompetencen til at bruge og omgås digitale og sociale medier hensigtsmæssigt både i uddannelsessystemet og senere i beskæftigelse.Formålet er, at vores elever bliver i stand til gennem nye digitale lærings- og undervisningsformer at benytte relevante digitale platforme og medier effektivt, kritisk, kreativt og innovativt såvel under deres uddannelse som i deres arbejdsliv og som samfundsborgere.
Succes med implementering - fx anvendte 569 elever og lærer Google Apps igår ud af ialt 575 potentielle brugere. Vi har fået en naturlig IKT kultur hvor deling af IKT både digitalt og over skrivebordet er en del af hverdagen. Derudover kører vores digitale dannelses progressionsplan på 2 år og elever og lærer melder positivt tilbage.
Udfordring. Vi er imellem drift og udvikling - hvordan holder vi momentum på at stadig at være nysgerrig og samtidig forankre IT i vores hverdag?
www.odder-gym.dk

Viborg Gymnasium og HF
Viborg Gymnasium & HF vil skabe et stærkt, forpligtende og udfordrende læringsfællesskab, der er fagligt funderet, personligt udviklende og som forbereder eleverne til videre uddannelse. Som et led i denne strategi vil skolen styrke digitale færdigheder, kompetencer og dannelse. Konkret vil skolen i skoleåret 2016-17 arbejde med brug af og refleksioner over digitale værktøjer og platforme på tværs af organisationen og med baggrund i en særskilt IT-skolestrategi. Hertil kommer et ønske om at finde få, relevante IKT-platforme, der understøtter en åben kommunikation, der sikrer dataoverførsler og -lagring og giver vidensdeling en central plads i organisationen.
Største succeser: Skolen har været tidligt ude med indkøb af teknisk udstyr til klasselokalerne, så rammerne for anvendelsen af IT er i orden. Det gælder bl.a. stabilt og hurtigt internet over alt på skolen, trådløs printfaciliteter, adgang til 3d-printere, udstyr til flipped classroom-produktioner, elektroniske tavler i alle klasselokaler og adgang via UMS til skolens digitale systemer. Skolen har desuden prioritetet den driftsmæssige del af IT højt, så der er et højt serviceniveau for lærere og elever ved skolens IT-support. Adgangen til det tekniske udstyr og det høje serviceniveau ved IT-supporten fremhæves meget positivt i skolens elevtrivselsundersøgelser.
Udfordringer: Viborg Gymnasium & HF står over for en større sanering af skolens IT-systemer, idet der er for mange systemer med overlappende funktioner og der for mange platforme at kommunikere og dele data med. Pt. anvendes både Fronter, Lectio, Smartboard-softwaren Notebook til de elektroniske tavler, Google Apps for Education og Office 365 (primært i offline-udgavensammen med Wordmat) samt adgang til en række netværksdrev via Tryllehat. Det er målet i det kommende skoleår, at antallet af systemer reduceres markant og de digitale
www.vghf.dk

Skive Gymnasium og HF
Digital dannelse er omdrejningspunktet for IT-udviklingen på Skive Gymnasium og HF, hvor fokus er på at eleverne bliver 1) bedre til informationssøgning, 2) formidling gennem relevante medier, 3) oprettelse af digitale læringsnetværk samt 4) refleksion omkring hvordan IT undersøtter undervisning og læring.
Største succes'er: 1) at eleverne modtager en lektion med deres Team-koordinator omkring digital dannelse, 2) at lærerne til klassemøder - 2 gange årligt - skal forholde sig til elevernes IT brug og 3) skabelsen af en IKT-portal, der kan bruges frivilligt som inspiration til både elever og lærere.
Udfordringer: Det har været svært at skabe en holdningsændring hos lærerne omkring 1) at IT kan bruges til at ændre og forbedre daglige praksis, 2) at IT er dynamisk - så den måde det bruges på i dag ikke nødvendigvis er den måde, det skal bruges på om 5 år; fx kan platforme med fordel udskiftes - og 3) at lærerne skal forholde sig kritisk til elevernes IT brug i deres lektioner og handle herpå.
www.skivegym.dk

Roskilde Katedralskole
"IT med mening" er kodeordet for, hvordan vi anvender IT i undervisningen på Roskilde Katedralskole. Og IT giver mening, når det understøtter læring, refleksivitet og dannelse hos eleverne.Som elev på RKS skal man lære at anvende IT som undervisningsredskab og at fravælge IT som underholdningsredskab - læs mere her.
Største succes: vi har skabt produkter, hvor IT opleves som meningsfyldt, og som noget der understøtter faglig læring, bl.a. digitale kompetencemål for 1.g og digitale undervisningsmaterialer og værktøjer, der understøtter læring, proces og evaluering. Vi har via dette arbejde fået vist, at kompetencemål, materialer og klare mål for og krav til lærerne i anvendelsen af disse produkter og materialer understøtter fagligheden og læringen. Der er en stigende accept af, at digitale kompetencer i sig selv er nødvendige og anvendelige for elever og lærere.
Udfordring: lærerne har meget forskellige forudsætninger for arbejdet med IT, hvilket gør det svært at lave én fælles målrettet indsats i forhold til implementering af IT-indsatser, og det kan være en udfordring at få den samlede lærergruppe til at acceptere, at IT kan være sårbart og foranderligt ifht. bl.a. infrastruktur, forandringer og udvikling.
www.roskildekatedralskole.dk