FRA VALG TIL VURDERING
Et netværksprojekt i udvikling af IT-skolestrategi
Odder Gymnasium

IKT strategi og digital dannelse
Et af de helt centrale udviklingsområder på Odder Gymnasium er anvendelse af IKT i undervisningen som et redskab til at udvikle og forbedre det pædagogiske undervisningsrum. Dertil kommer at digital dannelse bliver et nøglebegreb for vores elever – kompetencen til at bruge og omgås digitale og sociale medier hensigtsmæssigt både i uddannelsessystemet og senere i beskæftigelse. Formålet er, at vores elever bliver i stand til gennem nye digitale lærings- og undervisningsformer at benytte relevante digitale platforme og medier effektivt, kritisk, kreativt og innovativt såvel under deres uddannelse som i deres arbejdsliv og som samfundsborgere. Det betyder, at vi gerne vil udvide gymnasiets dannelsesideal til også at indeholde kompetencer for elever til at kunne håndtere de digitale muligheder. De unge, der i dag er på vej gennem gymnasierne, kommer til at gennemføre deres videregående studier på forskellige virtuelle platforme og gennem digitale eksamener.
Et af ønskerne for det digitale dannelses fokus er derfor, at eleverne skal kunne lokalisere, evaluere, reflektere, producere, organisere og kommunikere med den digitale omverden. Det skal sikres ved at integrerer de digitale muligheder i en række faglige forløb og dermed sikre grundlaget for en naturlig progression i deres treårige gymnasiale uddannelse, ligesom der skal suppleres med bedre digitale undervisningsmuligheder og en tydelig digital skoleprofil.
Vores fokus er konkret: Adfærd, Plagiat, Produktion og Informationssøgning

Digital kommunikationsstrategi
Med det stigende antal kommunikationskanaler der er til rådighed har vi undersøgt vores elevers oplevelse af vores kommunikation til dem. Det arbejde har betydet, at vi arbejder hen mod en digital kommunikation, der vil imødekomme
-
Usikkerhed om kommunikationen - budskab og afsenders hensigt
-
Usikkerhed om at miste sin fritid
-
Usikkerhed om at miste overblik over kommunikation
-
Usikkerhed om at miste kontrol med arbejdstider
-
Usikkerhed om lærer-/elevroller
-
Usikkerhed om fremtoning og karakter
Vores fokus på er derfor at
-
eleverne skal opleve konsistens i vores kommunikation
-
eleverne skal tage ansvar for kommunikationen
-
reduktion af vores forventningerne til elevernes digitale tilgængelighed/ responstid
Konkret har det betydet, at vi ikke bruger facebookgrupper oprettet af lærer, at vi kun kommunikere over lectio med eleverne og at vi har et fast digitalt pædagogisk udgangspunkt i Google Apps.
IKT progressionsplanen - strategi og digital dannelse i praksis
Omdrejningspunkt for vores IKT strategi og for vores fokus på digitale dannelse er i vores progressionsplan. Eleverne bliver fra 1. uge i 1.g konfronteret med digital dannelse SRP og AT i 3g. Vi har lavet en central plan, som involverer studieretningsledere, vejledere, ledelse faglærer og elever.
Nedenfor er der et link til vores præsentation af både hvordan vi definerer digital dannelse og hvordan vi handler på det.
Tryk på billedet og se vores præsentation af dels vores definition af digital dannelse og dels af vores progressionsplan for de enkelte semestre.
For at skabe sammenhæng og sikre implementering af vores progressionsplanen er progressionsplanen kooblet til vores kompetenceportal - Kanppen nedenfor henviser derfor til vores kompetenceplan, hvor der er enkelt lektioner om fx digital dannelse, digitale vaner, how to get organized etc.

IKT portal
Konkret har vi har fokus på at udarbejde en opdateret og imødekommende iKT portal, der har bl.a. har beskrivelser og links til vores digitale portaler, har introduktioner til Google og iPads og har digitale brugsanvisninger til de behov vi har.
Portalen har som sagt fokus på at være imødekommende og let tilgængelig - derfor er der skærmfilm, links til hvem man kan spørge mm. så elever og lærer selv kan hente informationer når det passer dem.